Kuchnia w Indonezji

Czego możemy spodziewać się po indonezyjskiej kuchni? Zwykle z perspektywy Europejczyka, który podróżuje po krajach Azji Południowo-Wschodniej niewiele wiemy o tym, co przeciętny Indonezyjczyk ma na talerzu. Dlatego dzisiaj postaramy się przybliżyć nieco ten temat!

Wspólny kociołek
Indonezja jest ogromna, zagęszczona pod względem ludności i rozproszona pod względem geograficznym. O barwnej historii, w której poszczególne wyspy niegdyś były koloniami holenderskimi, brytyjskimi lub portugalskimi, a podczas II wojny światowej – pod okupacją japońską. Na wielu z nich nadal walczy się o niepodległość, chociaż obecnie to raczej wojna o idee, chociaż wciąż zdarzają się walki plemienne czy konflikty na tle religijnym. W Indonezji mieszka około 260 milionów ludzi, w tym około 300 grup etnicznych. Pomimo tego, że ponad 90% deklaruje islam, na niektórych wyspach mieszkają „mniejszości” religijne, np. na Flores katolicy, a na Bali – hinduiści. Wewnętrzną strukturę Indonezji porównuje się do Indii, w których podobnie mieszają się setki tradycji, w tym także tych kulinarnych. Czy są jakieś elementy kulinarne, które spajają kuchnię indonezyjską? Jakie składniki nadają jej wspólny charakter?

Podstawowy produkty, które znajdziemy w każdej kuchni w Indonezji
Wbrew oczekiwaniom, Indonezyjczycy jadają dosyć monotonnie. Głównym składnikiem ich diety jest ryż, który przyrządza się do zdecydowanej większości dań, czy to głównych, czy przystawek. Najpopularniejszymi potrawami „ulicznymi” czy w typowej restauracji są ”nasi goreng” lub „mie goreng”, czyli smażony ryż i smażony makaron. Ryż podaje się z dodatkiem warzywnym i kawałkami kurczaka, krewetek lub jajkiem, a do tego warzywny bulion i sos. Indonezyjczycy mogą w różnych kombinacjach jeść te potrawy trzy razy dziennie przez cały tydzień, a jeśli znudzi im się ryż, zamieniają go na makaron sojowy lub makaron ryżowy. 

Soja jest kolejnym produktem, który wykorzystuje się na co dzień. Je się ją w formie makaronu, tofu, sosu czy kotlecików. Następnie, wiele dań powstaje na bazie mleka kokosowego, w szczególności jeśli chodzi o zupy oraz sosy, chociaż często w mleku kokosowym marynuje się mięso. 

Wpływ kuchni chińskiej
Kuchnia indonezyjska ze względu na sąsiedztwo Chin przejęła do swoich zwyczajów gotowanie w myśl zasady pięciu smaków. To znaczy, że każda potrawa powinna osiągnąć harmonię pomiędzy smakami słonym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i ostrym. Charakterystyczne dla Indonezji jest uzyskiwanie kwaśnego smaku przy użyciu tamaryndowca (a nie limonki, jak to bywa w kuchni chińskiej). Natomiast popularnym słodkim sosem jest Kecap Manis – w jego skład wchodzi bardzo gęsty sos sojowy, do którego dodaje się cukier palmowy. Często w tym sosie przyrządza się wołowinę. W Indonezji używa się dużej ilości chili, z której robi się pasty. Najsłynniejsza z nich to Sambal i pochodzi z Jawy. Aby zrobić Sambal trzeba zmiażdżyć w moździerzu sok z kwaśnej mandarynki, szalotkę, pastę krewetkową, czosnek oraz dużą ilość chili.

Bogactwo przypraw
Na indonezyjskich wyspach uprawia się setki przypraw, które później są eksportowane na cały świat oraz wykorzystywane lokalnie. O kuchni indonezyjskiej mówi się jako o raczej ostrej i dobrze doprawionej. Przybywający na wyspy turyści powinni na początku uważać z próbowaniem różnych dań jednocześnie. Smacznego

Kategorie: Indonezja,