Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Elementy kuchni tajskiej

Można powiedzieć, że z roku na rok odkrywamy kuchnię tajską, również na naszych stołach. Wynika to z rosnącej popularności potraw z owocami morza, które są produktami bazowymi w kuchni Tajów – ale nie jest to jedyny powód, dla którego decydujemy się uczyć nowych przepisów. Chodzi przede wszystkim o filozofię Tajów – harmonii i przyjemności oraz znaną zasadę pięciu smaków.
 

Zasada pięciu smaków
Stosują ją nie tylko Tajowie, ale również ich sąsiedzi, na przykład Chińczycy. Dotyczy ona harmonii smaków w potrawie, gdzie słodkość, słoność, gorzkość, kwaśność i pikantność dają unikalną mieszankę aromatyczną i smakową. Nie do podrobienia. Uzyskanie takiej harmonii wcale nie jest proste, ale Tajowie, którzy specjalizują się w tej sztuce od lat, wiedzą, jakich składników najlepiej używać. W ten sposób w ich potrawach znajdziemy dużo papryczek chili (szczególnie w regionie północno-wschodnim, gdzie gotuje się naprawdę ostro) – i my w Europie zawdzięczamy chili właśnie Tajom, którzy nam ją przywieźli. Z kolei gorzki smak uzyskuje się z mieszanek przypraw prosto z Indii – na przykład znane curry. Do kuchni tajskiej swoje przysmaki dorzucili inni sąsiedzi, Laos, Malezja i Birma.
 

Na czym opiera się kuchnia tajska?
Głównie na składnikach, które są łatwo pozyskiwane w obrębie ich kraju – przykładowo trawa cytrynowa i limonka (nadające potrawom smak kwaśny). Wspomniane już wyżej chili (suszone, świeże lub mielone), korzenny galangal (który w smaku przypomina lepiej znany Europejczykom imbir), mleku kokosowym (wykorzystywanym do wszystkich dań, od deserów do dań głównych) oraz pastę z krewetek.
 

Bogactwo kokosa
Warto wiedzieć, że to właśnie z Tajlandia jest światowym producentem oleju kokosowego oraz innych produktów z niego wytwarzanych. Na południu Tajlandii bowiem rosną największe plantacje farm kokosowych! Jak wiadomo, kokos jest owocem uniwersalnym i bogatym w składniki odżywcze, nadaje się do jedzenia, picia, pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, a nawet drewna! A poza tym przepięknie pachnie…
 

Ryż
Azjaci nam Europejczykom kojarzą się głównie z ryżem. I mamy im czego pozazdrościć, bo rosną u nich setki odmian ryżu, których na pewno chcielibyśmy spróbować! Najpopularniejszą odmianą w Tajlandii jest aromatyczny ryż jaśminowy, serwowany niemal do każdej potrawy. Co ciekawe, w Tajowie do jedzenia nie używają pałeczek, wolą jeść po prostu rękami, widelcem albo nożem. Pałeczkami jedzą jedynie makarony. Co nie oznacza, że nie dbają o estetykę, wręcz przeciwnie – ich kuchnia słynie z tradycyjnej sztuki serwowania i przystrajania potraw kwiatami i rzeźbionymi owocami.

Zobacz także

Reguły tajskiej kuchni

Podstawy kuchni tajskiej

Jak gotują Tajowie?

Kuchnia tajska

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.